تاریخ امروز :22 آبان 1403
هموفوبیا یا ترس از خون چیست؟

هموفوبیا یا ترس از خون چیست؟

هموفوبیا (هماتوفوبیا) ترس از خون، زخم و جراحات است. هموفوبیا توسط راهنمای تشخیصی و آماری انجمن روانپزشکی آمریکا به عنوان یک فوبیا آسیب ناشی از تزریق خون (BII) طبقه بندی می شود. این نوع فرعی که شامل تریپانوفوبیا یا ترس از سوزن نیز می شود، می تواند علائمی ایجاد کند که اغلب در انواع دیگر فوبیا ها دیده نمی شوند.

بیزاری از خون امری طبیعی است در واقع، فیلم های ترسناک اغلب با نشان دادن مقادیر زیادی خون تقلبی برای ایجاد ترس و ناراحتی در بینندگان، ناراحتی ما را طعمه می کنند. با این حال، هموفوبیا خیلی بیشتر از ناراحتی ایجاد می کند و فردی که این بیماری را دارد با دیدن خون علائم بسیار ناراحت کننده و مخرب را تجربه می کند.

این مقاله علائم، تشخیص و علل هموفوبیا را بررسی می کند. همچنین درمان ها و راهبرد های مقابله ای که می تواند مفید باشد را پوشش می دهد.

علائم هموفوبیا

هموفوبیا می تواند علائم فیزیکی مانند:

  • سرگیجه
  • غش کردن
  • افزایش ضربان قلب در ابتدا و به دنبال آن کاهش ناگهانی ضربان قلب و فشار خون
  • حالت تهوع و ناراحتی های گوارشی
  • تنفس سریع و پی در پی
  • لرزش
  • تعریق

همچنین می تواند علائم عاطفی ایجاد کند، از جمله:

  • اضطراب پیش بینی کننده قبل از اقدامات پزشکی
  • ترس و اضطراب شدید از دیدن یا فکر خون
  • احساس انزجار شدید از دیدن خون
  • موارد وحشت زدگی
  • اجتناب مداوم از اقدامات پزشکی که ممکن است شامل دیدن خون باشد.
  • مشکلات عملکردی در سایر زمینه های زندگی شما
  • شوکه شدن
  • کودکان همچنین می توانند علائم هموفوبیا را با چسبیدن، گریه کردن، یخ زدن و پرتاب کردن به عنوان پاسخی به ترس از خون نشان دهند.

در حالی که بیشتر انواع فوبیا منجر به افزایش فعالیت قلبی می ‌شوند، فوبیا های BII مانند هموفوبیا می ‌توانند باعث کاهش ناگهانی و گاه خطرناک فشار خون و ضربان قلب شوند. این افت ناگهانی می ‌تواند منجر به غش در هنگام مشاهده خون شود که نسبتا رایج برای افراد مبتلا به هموفوبیا به شمار می رود.

تشخیص هموفوبیا

هنگام تشخیص فوبیا، مشاور شما به دنبال علائمی می ‌گردد که نشان می‌ دهد ترس شما از خون بسیار زیاد است، حداقل شش ماه طول کشیده است و باعث مشکلات قابل توجهی در سایر زمینه ‌های زندگی شما می ‌شود. مشاور شما همچنین بررسی خواهد کرد که آیا علائم یک فوبیا مرتبط را دارید، مانند ترس از بیمارستان (نوزوکوموفوبیا) یا سوزن زدن (تریپانوفوبیا)، یا نشانه‌ هایی از یک بیماری شایع همراه مانند:

برای تشخیص هموفوبیا، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا مشاور و روانشناس در مورد علائم شما، شدت آن ها و مدت زمانی که طول کشیده است سوال می کند. آن ها همچنین سوالاتی در مورد این که چگونه این علائم بر زندگی شما تاثیر می گذارد می پرسند و ممکن است شما را ارزیابی کنند تا تعیین کنند که آیا علائم شما ممکن است ناشی از بیماری روانی دیگری باشد یا خیر.

علل به وجود آمدن هموفوبیا چیست؟

علل به وجود آمدن هموفوبیا چیست؟

هموفوبیا حدود 3 تا 4 درصد افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. در حالی که تعیین علت دقیق آن دشوار است، فوبیای BII ممکن است یک جزء ژنتیکی داشته باشد. بسیاری از افراد مبتلا به این نوع ترس دارای چندین عضو خانواده با شرایط مشابه هستند. همچنین ممکن است در دوران کودکی به این فوبیا مبتلا شده باشند، اگر یک مراقب یا بزرگسال دیگر ناراحتی شدید در اطراف خون نشان دهد.

هموفوبیا می تواند با تروما نیز مرتبط باشد. اگر آسیب شدیدی را تجربه کرده اید یا شاهد از دست دادن خون قابل توجه بوده اید، ممکن است دچار فوبیا شوید. فوبیای شما همچنین ممکن است ریشه در ترس اساسی دیگری داشته باشد، مانند:

در برخی موارد، ترس از خون ممکن است با ترس از دست دادن کنترل یا حتی ترس از مرگ مرتبط باشد.

انواع هموفوبیا

علائم هموفوبیا می تواند در موقعیت های مختلفی رخ دهد. برای تجربه ناراحتی و اضطراب لزوما نیازی به دیدن خون ندارید. در حالی که فوبیا ممکن است به عنوان ترس از یک محرک خاص شروع شود، اما در طول زمان می تواند تعمیم یابد. این بدان معناست که شما ممکن است علائم را با مواجهه با خون جعلی در تصاویر، فیلم ها، نمایش های تلویزیونی یا بازی های ویدیویی تجربه کنید.

تاثیر هموفوبیا در زندگی افراد

هموفوبیا می تواند طیف گسترده ای از مشکلات را ایجاد کند که ممکن است زندگی را محدود کند یا حتی خطرناک باشد. اگر از خون می ترسید، ممکن است تمایلی به مراجعه به درمان پزشکی نداشته باشید. ممکن است از جراحی یا درمان های دندانی خودداری کنید.

افسردگی دیستایمیا چیست؟ بیشتر بخوانید: افسردگی دیستایمیا چیست؟

والدین مبتلا به هموفوبیا ممکن است پانسمان کردن زخم های فرزندانشان را دشوار یا غیرممکن بدانند. ممکن است هر زمان که ممکن است این وظایف را به همسرتان بسپارید. همچنین ممکن است نسبت به صدمات جزئی در فرزندان تان و همچنین خودتان بیش از حد واکنش نشان دهید، زمانی که درمان خانگی کافی نیست به اورژانس یا کلینیک های مخصوص مراجعه کنید.

ترس از خون همچنین ممکن است باعث شود فعالیت هایی که خطر آسیب را به همراه دارند را محدود کنید. ممکن است نتوانید در فعالیت های خارج از منزل مانند پیاده روی، کمپینگ یا دویدن شرکت کنید. ممکن است از ورزش  و سایر فعالیت هایی که به نظر شما خطرناک هستند، اجتناب کنید. با گذشت زمان، چنین رفتار های اجتنابی می تواند منجر به انزوا شود. ممکن است به فوبیای اجتماعی یا در موارد شدید، آگورافوبیا مبتلا شوید. روابط شما ممکن است دچار مشکل شود و حتی شرکت در فعالیت های عادی زندگی روزمره برای شما دشوار باشد. احساس افسردگی برای افراد مبتلا به هموفوبیا غیرعادی نیست.

ترس از خون می تواند تاثیر بسیار زیادی بر زندگی شما داشته باشد. شما ممکن است از هر موقعیتی که می تواند منجر به آسیب یا قرار گرفتن در معرض دید خون شود اجتناب کنید. در نتیجه، فعالیت های عادی روزانه ممکن است برای شما به شدت آسیب آور به نظر آیند، که می تواند بر روابط تان تاثیر بگذارد و به تنهایی و انزوای اجتماعی کمک کند.

درمان هموفوبیا

درمان هموفوبیا

هموفوبیا به بسیاری از روش های درمانی پاسخ بسیار خوبی می دهد. درمان به طور کلی گزینه درمانی خط اول است و دارو نیز ممکن است مفید باشد.

دارو

اگر فوبیای شما شدید است، دارو هایی مانند دارو های ضد افسردگی یا دارو های ضد اضطراب ممکن است کمک کنند. این ها ممکن است برای کنترل اضطراب تجویز شوند و به شما اجازه دهند روی درمان خود تمرکز کنید یا ممکن است در شرایطی که باید تحت یک روش پزشکی قرار بگیرید یا در موارد مواجهه با ترس از خون، مفید باشند.

روان درمانی

یکی از رایج ترین گزینه های روان درمانی برای فوبیا، درمان شناختی رفتاری (CBT) است. در CBT، شما یاد می گیرید که خودگویی ترسناک خود را با پاسخ های سالم تر به دیدن خون جایگزین کنید. درمانگر شما همچنین ممکن است مواجهه درمانی را امتحان کند، جایی که شما به تدریج در معرض چیز هایی قرار می گیرید که باعث ترس شما می شود. در مواجهه درمانی، درمانگر به شما راهنمایی و محیطی امن می دهد تا به شما کمک کند یاد بگیرید چگونه با دیدن خون خود را آرام کنید.

سایر اشکال گفتگو درمانی، هیپنوتیزم درمانی و حتی درمان های جایگزین نیز ممکن است مفید باشند. یک درمانگر ماهر می تواند شما را از طریق روند بهبودی راهنمایی کند، که می تواند به تنهایی دشوار یا غیرممکن باشد. با این حال، با کمک یک مشاور حرفه ای در این زمینه متوجه خواهید شد هیچ دلیلی برای هموفوبیا وجود ندارد و به مرور زندگی خود را از کنترل هموفوبیا دور خواهید کرد.

مقابله با هموفوبیا

شما می توانید یاد بگیرید که هموفوبیا خود را مدیریت کنید، و جستجوی درمان حرفه ای بخش مهمی از این فرآیند است. انجام مراحل دیگر نیز می تواند کمک کننده باشد، مانند:

  • درباره وضعیت خود بیشتر بدانید و بفهمید چه چیزی باعث ترس شما می شود.
  • تکنیک های مدیریت استرس را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
  • برای حمایت به دوستان و خانواده تکیه کنید.

اگر با مشاهده خون دچار غش می شوید، آشنایی با علائمی که معمولا قبل از غش کردن هستند ممکن است به شما در کاهش احتمال آسیب کمک کند. اگر احساس ضعف کردید، سعی کنید:

  • برای جلوگیری از سقوط به یک منطقه امن بروید.
  • تمرینات تنفسی را برای مبارزه با هیپرونتیلاسیون انجام دهید.
  • ماهیچه های بازو ها، پا های خود را منقبض کنید تا از غش کردن خود جلوگیری کنید.

علاوه بر جستجوی درمان حرفه ای، استراتژی های خودیاری وجود دارد که می تواند به شما کمک کند با ترس از خون مقابله کند. درک شرایط و تمرین استراتژی های آرامش می تواند مفید باشد. دانستن این که چگونه با دیدن خون احساس غش کنید، به شما کمک می کند تا از آسیب ناشی از زمین خوردن جلوگیری کنید.

سخن آخر

در حالی که طبیعی است که با دیدن خون احساس ناراحتی کنید، اگر ترس شما را از انجام معاینات منظم پزشکی و اقدامات ضروری باز می دارد، ممکن است وقت آن رسیده باشد که با یک متخصص مراقبت های بهداشتی روان مشورت کنید که نحوه درمان فوبیا را می داند. درمان می تواند اضطراب مرتبط با هموفوبیا را کاهش دهد و به شما کمک کند تا از علائم خود بهبود پیدا کنید.

درباره “هموفوبیا یا ترس از خون ” بیشتر بخوانید:

3 یک نظر

  1. سجاد زاهدی پاسخ

    سلام
    مدیریت زمان داشتن در هر کاری منجر به استفاده بهینه و داشتن دستاورد ارزشمند از عمر گرانقدرمون میشه خصوصا در محیط کار که عملکرد رو به شدت تحت تأثیر قرار نیده
    گاهی اوقات می بینیم که واقعا کاری در زمان و محیط اداری انجام میشه ولی خروجی مناسبی ندارند و این در اثر نداشتن و در نظر نگرفتن مدت زمانی که برای انجام کاری در اختیارمون هست صورت می گیره
    در این مقاله مفید،بسیار خوب و با ظرافت تک تک مسائل مربوط به داشتن مدیریتی مناسب و موثر مورد بررسی قرار گرفته و نکات آموزشی فوق العاده ای عنوان شده است
    با تشکر از گام برتر های گرامی

  2. اصغر بهبهانی پاسخ

    سلام خسته نباشید ببخشید من همیشه از منطق میترسم میخواستم بدپنم چطوری باید در درس منطق نمره خوب بگیرم اگر میشود راهنماییم کنید بت تشکر از زحمات شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *